tirsdag 28. juni 2011

How to look smashing living on a budget?

Eller for å si det på godt norsk: Hvordan se henrivende ut når du har dårlig råd?
Nå skal jeg ikke ta mål av meg å starte moteblogg, til det er jeg altfor utdatert og ukyndig på dette feltet. I en altfor lang periode av livet mitt var jeg opptatt av å anonymisere eget utseende før jeg til slutt tok til vettet og fant ut at det var på tide å vise seg frem i terrenget. At jeg handler på budsjett er imidlertid et uomtvistelig faktum. Så derfor tenkte jeg at det var på sin plass at jeg, som så mange andre bloggere, kunne røpe noen av mine hemmeligheter på skjønnhetsfronten. Spesielt med tanke på oss med minimale klesbudsjett, dog anvendelig for alle uansett lommebokstørrelse. Selvsagt kan jeg ikke røpe alle, for dermed å risikere at venninner og kolleger plutselig ser like smashing ut som meg, eller enda verre, mer smashing…
Å se smashing ut kan jo handle om alt fra klær til hår, sminke og hud. En ting er jo hva Skaperen har gitt hver enkelt av oss i fødegave. Nå til dags kan man selvsagt gjøre noe med det også, men så langt har jeg ikke sett behovet. Jeg velger å fokusere på ting man kan gjøre noe med og å gjøre det beste ut av det man har fått fra naturens side. Her og nå vil jeg altså konsentrere meg om klærne vi kler oss med.

Det å ta seg godt ut har imidlertid like lite med størrelsen på lommeboka som med klesstørrelsen og gjøre. Jeg har de senere årene vært en meget slank utgave av meg selv, men mine howtolooksmashingonabudget-tips skal være anvendelige helt uavhengig av lommeboken, klesstørrelse og figur.
Første bud er å frigjøre seg totalt fra moteslaveriet. Lever man på budsjett, nytter det ikke å kjøpe nytt for å endre klesstil like raskt som motene endrer seg. Isteden er man henvist til å finne sin egen stil og rendyrke den i størst mulig grad. Alternativet er jo å ha klær fra flere ulike moteepoker hengende i skapet til enhver tid, ettersom motene har det med å reinkarneres etter noen år. Er man usikker på hva som er ens egenstil og man ikke er så heldig å komme med i Bli ny-spalten til KK, kan jeg anbefale en safari i motebutikkene. Helt gratis. Bare se, ikke kjøpe!  Men gjerne prøve. Kjenne på stoffer, studere fasonger og linjer og prøve plagg eller hele antrekk man liker. Spør fremfor alt de hjelpsomme damene i butikken til råds. Det er jo blant annet derfor de står der og henger rundt en når en leter seg gjennom klærne på stativene eller de står og tripper utenfor prøverommet med et forsiktig og håpefullt ”Hvordan gikk det?”. At de ikke får solgt de dyre plaggene man prøver, er jo ikke vårt problem.

Ta en fargeanalyse uten å betale for det. Eller be venninner, frisøren din eller butikkekspeditører om hjelp til å se hvilke farger som tar seg best ut på deg. Å velge plagg i ”dine” farger, gjør det enklere å kombinere plagg i garderoben uten å måtte kjøpe helt nye antrekk hver gang man har behov for å fornye garderoben.
Less is more er også i budget-sammenheng en god rettesnor. Sats på plagg med rene linjer og uten for mye dilldall. Dilldall vil uansett forsvinne ut av motebildet før man får sukk for seg. Dessuten kan plaggene smashes opp med smykker og annet tilbehør. Less is more kan også bety å gå for en størrelse mindre enn du vanligvis har brukt. Klær som sitter godt, kan gjøre at en tar seg bedre ut enn klær som er for vide. Bruk fremfor alt mer kjole og skjørt dersom du er kvinne. Gjerne kjoler som viser frem leggene og de kule støvlettene du bruker høst og vinterstid…

Budget betyr billig, hvilket for meg gjerne er synonymt med salg. Fretex og gjenbruk er et annet og godt alternativ. Billig er imidlertid ikke alltid bra. Kvalitet er viktigere enn pris i denne sammenhengen, ettersom kvalitetsplagg for det første er forseggjorte mht. passform, søm, farge, tekstur og glans. For det andre er de holdbare, og man trenger derfor ikke bytte dem ut særlig ofte. Valg av stoff er derfor også essensielt. Rene naturmaterialer som ull, silke, lin og bomull er best, holder fasongen og tåler vask uten at verken fasong, farge eller utseende på plagget lider. selvsagt er silke og lin dyrere enn polyester, men da er salg eller secondhand tingen. En enkel klassisk kjole i lin i din yndlingsfarge kan anvendes til mange anledninger ved å bytte tilbehør som sko, vesker, skjerf, smykker og jakker eller til og med strømpebukser.
Den lille sorte skal visstnok være et må-ha ifølge moteekspertene i ukebladene. Men er den nå virkelig det? Slike motepåbud fremmer først og fremst konformitet, noe jeg tvert imot ønsker å motvirke. Dernest skaper det lett en mindreverdsfølelse hos oss som aldri har eid noen liten sort, enten fordi man ikke har funnet en som falt i smak eller fordi budsjettet ikke tålte det. Og mindreverdsfølelser kan man ikke ha noe av når målet er å se henrivende ut. Dersom man likevel skulle slumpe til å ha en liten sort en i skapet, er det absolutt et greit plagg å piffe opp med jakke eller annet tilbehør i ens yndlingsfarge og dermed unngå konformiteten. Dessuten har man pent antrekk til flere ulike anledninger uten å måtte anstrenge seg særlig.

Stiletthæler, eller i det minste litt høyde på hælene, er bra – og ikke bare til finbruk. Gjør beina lengre og kroppen rankere, i alle fall når man har lært seg å gå på dem... Og mens vi er inne på dette med sko, de er kanskje det viktigste tilbehøret til ethvert antrekk. Gå for kvalitet også her. Sko holder gjennom flere motesesonger og trenger ikke byttes ut før de er utslitt, hvilket kvalitetssko nærmest aldri blir. Sørg også for at skoene ser rene og nypusset ut til enhver tid, med mindre du er ute etter å skape en smashing shabby chic look. Match også gjerne sko og veske hva angår farge og materiale, men kontraster og motsetninger her kan også være detaljer som gjør susen. Det er opp til deg.

Sist, men ikke minst er gjenbruk og redesign et godt alternativ dersom man er håndarbeidskyndig eller kjenner noen som er det. Enkle endringer på brukte klesplagg kan være en pyntebord i kontrastfarge på kjolen eller jakka. Stæsj som er utgått på dato kan tas av og evt. erstattes med nytt og dermed gjøre plagget brukbart igjen. Noen har gjort gjenbruk til et levebrød, og Grønn tråd Redesign er en av disse bedriftene.

Flere andre har også skrevet om dette emnet, bl.a. Dressing Like a Princess on a Working Girl's Budget Selv nikket jeg bifallende da jeg kom over denne artikkelen akkurat nå.

På dette tidspunktet hadde det vært innmari kult om noen av gutta kom med bifallende tilrop og kommentarer, men jeg regner med at de er for blyge til det… Vi får håpe de manner seg opp slik at de isteden tør å plystre etter oss neste gang vi viser oss på gata...

Ingen kommentarer: