lørdag 30. november 2013

Matematisk advent..?


Det er 30. november og ikke riktig advent ennå. De aller fleste mødre (og kanskje noen fedre?) er sikkert likevel i rute med adventskalendere og slikt. Har du ikke planlagt kalenderen ennå, kan du få et hett tips her. Riktignok krever det litt planlegging, men kalenderen trenger slett ikke koste så mye. Prinsipielt er jeg for å skille mellom advent og jul. En adventskalender skal derfor ikke inneholde så dyre ting at alle dagene i desember til forveksling ligner julaften. Advent er ventetid. Advent og adventskalender fungerer som et måltids aperitif. Den skal forberede oss på det som kommer etterpå. Mentalt og emosjonelt. Små hverdagsgleder som ikke tar glansen fra gavedrysset selve julaften.

Kalendermulighetene er mange. Kun fantasien setter grenser. Noen ganger setter økonomien grenser, men det er en helt annen sak. På skolen og i barnehagen har barna noen ganger hatt en omvendt julekalender. En kalender der barna gir gaver istedenfor å få. Solidarisk og en god motvekt til materialismen ellers i samfunnet. I barnehagen jeg tidligere jobbet, har de en tradisjon med å la barna lete etter en pengegave ved hjelp av en rebus hver dag i desember. Når pengegaven er funnet, ofte en håndfull kronestykker eller femkroner, puttes pengene på sparegrisen Daniel delegris. Delegrisen «slaktes» i januar året etter – og pengene sendes til et fadderbarn via SOS barnebyer. Spennende for barna – og samtidig lærerikt på flere plan, ikke minst sosialt.

En kollega fortalte at da hennes sønn var barn, hadde de også rebus som utgangspunkt for å finne kalenderpakkene. Denne og andre kreative kalenderideer jeg tidligere har hørt om, satte tankene i sving om løsningen for årets kalender i Villa Karolin.  Storebror har forkynt at han er vokst fra adventskalenderen for lengs. Jentene begynner også å bli store, men ville likevel ha adventskalender også i år. Vi har valgt litt ulike løsninger opp gjennom årene. Et par år har jeg pakket 72 pakker og hengt opp over kjøkkenbenken på ei hylle med håndklestang. Hylla er nå tatt vekk, så da måtte jeg uansett finne en annen løsning, ettersom jeg aldri har somlet meg til å sy adventskalender med ringer til å henge pakkene i. Imidlertid kjøpte vi en håndsydd adventskalender i India for ti år siden. Den er av strie, med et applikert juletre med 24 gullperler på. Under treet er det fire små lommer nummerert 1-24. I lommene ligger en liten pyntefigur av strie og paljetter som henges opp på gullperlene på treet for hver dag. Jentene syns fortsatt det er stas når denne kalenderen tas frem. I de små lommene har jeg noen ganger lagt lapper med beskjed om hva slags aktivitet som skulle foregå den aktuelle dagen i desember. I år har jeg tenkt å legge to lapper i hver lomme. En lapp til hver av jentene, med et tall på. Dette tallet er summen av et regnestykke som jentene selv må finne ut av. De får hjelp av ei bok-/nipshylle i stua der jeg nummererer radene og kolonnene slik at de kan bruke hylla som en gangetabell. Småtricky, ja. Men hvorfor ikke utfordre hjernen litt samtidig med at man koser seg i adventstiden?
Pakkene for sin del inneholder stort sett nyttige ting som de trenger til hverdags og i tillegg noe som bare er kos. Uten å drive altfor mye reklame, nevner jeg at Nille og Europris har godt utvalg av småsjokolader med mer, som lett kan deles i 24 x antall barn (og barnlige sinn) i husstanden og pakkes inn en og en. Skal pakkene gjemmes, slik jeg gjør det med den matematiske kalenderen i år, trenger de jo strengt tatt ikke pakkes inn engang… På den måten vil en kalender til x antall barn koste langt under hundrelappen.

Enten du lager adventskalender eller ikke, ønsker jeg deg god advent!

Ingen kommentarer: