onsdag 12. juli 2017

Mennesket lever ikke bare av brød …


Noen ganger må det andre boller til, bokstavelig talt... Eller som Bibelen sier:
«Mennesket lever ikke bare av brød, men av hvert ord som kommer fra Guds munn.»

En matnyttig epistel i dag altså. Om Ordet, brødet og andre boller. For å ta det siste først.
Når gradestokken kryper ned mot 10 + og regnet høljer ned. Når siste søm på siste syprosjekt er ferdigstilt og klesvasken ikke truer med å vokse ut av vaskerommet, blir det andre boller. Som enhver cøliaker vet, er ikke glutenfri bollebakst det enkleste å lykkes med. Det har derfor en tendens til å bli lenge mellom hver bakst. For noen dager siden kom jeg imidlertid over en ny og spennende bolleoppskrift på nrk.no. En variant av kanelsnurrer, uten kanel, men med mandel – og lakrisfyll. Jeg elsker lakris, så dette måtte jeg bare prøve. I mangel av lakrisgranulat, brukte jeg ristede og knuste fennikkelfrø. Oppskriften måtte jeg tilpasse, ettersom verken boller eller fyll var glutenfritt. Jeg brukte min egen bolleoppskrift som jeg lykkes med 4 av 5 ganger. den deles nederst i innlegget.

En stund etter lunsjtid var bollene ferdig stekte og passe avkjølte til å prøvesmakes. Jeg ble ikke skuffet! Og mens jeg satt der og gumlet, begynte jeg å filosofere over siste nytt fra Vatikanet. Nytt som får konsekvenser for cøliakere, glutenintolerante og hveteallergikere. I første omgang dersom man er katolikk, vel og merke.

Jesus selv innstiftet nattverden, i de usyrede brøds høytid. Sånn sett har Vatikanet et poeng i at nattverdbrødet skal være usyret. Direktiver for hvete- eller gluteninnholdet er derimot diskutabelt. I 2Mos 29,2 står det riktignok noe om usyrede brød spesifikt bakt av hvetemel til presteinnvielsen i gammeltestamentlig tid. nattverden handler jo om å gi oss del i Jesu lidelse og død. Gjør dette til minne om meg, sa Jesus. I den sammenheng er vel konsistens på brød og vin av mindre betydning.
Nattverd kalles ”communion” på engelsk. Det forteller oss noe viktig om meningen med den. Nemlig fellesskap i utvidet betydning. Fellesskap med Kristus. Fellesskap med våre søstre og brødre.
Gud ønsker at alle mennesker skal bli frelst.  For meg er det utenkelig at Gud skulle ønske å utelukke noen fra nattverdfellesskapet på grunn av sykdom eller matintoleranse. Her tror jeg Vatikanet er på ville veier. Nå er jeg jo ikke katolikk, men den katolske kirke har jo stor utbredelse ellers i verden. så dette utspillet er langt fra uproblematisk.

Da jeg i sin tid fikk diagnosen cøliaki, måtte det noen byråkratiske runder til før kirken lokalt sørget for glutenfri nattverdoblater. I dag er det så vidt jeg vet bare glutenfritt nattverdbrød i DnK. Om DnK derimot skulle la seg inspirere av Vatikanet, får vi cøliakere forene oss og feire vår egen glutenfri nattverd.

Dog, om jeg får spise nattverdbrødet eller ikke, er ikke avgjørende for min frelse. Derimot er det avgjørende at jeg tror at Jesus ga sit eget legeme og blod til soning for mine synder. Endelig kommer vi til sammenhengen mellom brødet og ordet. Som Jesus sier, lever ikke mennesket bare av brød, men av hvert ord som kommer ut av Guds munn. Ordet er Gud. Jesus er Gud og er dermed også Ordet. Når jeg spiser nattverdbrødet og drikker vinen, spiser jeg også Jesus legeme og drikker Hans blod. Det er altså Ordet jeg spiser. Selv om Vatikanet eller DnK ekskluderer meg fra tilgangen til nattverdbrødet (og dermed ordet), har jeg likevel fri tilgang til Ordet – Guds ord i Bibelen. Med denne oppløftende konklusjonen, ønsker mine lesere en fortreffelig sommerdag – med andre boller:

Lakristoscaboller

125 g margarin (soft light hvis du tåler melk, laktosefri hvis ikke),
3,5 - 4 dl melk (lunken) laktosefri
3 dl mager vaniljekesam, (evt. laktosefri, litt vaniljesukker kan da tilsettes)
50 g gjær,
125 - 200 g sukker,
litt kardemomme,
2 egg,
ca. 800 g glutenfritt mel (feks 100g Finax gul melmix 400g Schär B-mix, 200 g Schär C-mix og 100 g jyttemel/ durra/ teff), hvorav 100 g til utbaking

Lakris- og mandelfyll
    75 g mandelmasse
    100 g romtemperert smør eller melkefri margarin
    1 ss sukker
    1 ss melis
    0,5 ss lakrisgranulat (eller 1 ts ristede og knuste fennikelfrø)

Toscaglasur
    50 g smør eller melkefri margarin
    1 dl sukker
    1 ss laktosefri melk (evt. rismelk/soyamelk)
    1 ss glf mel
    1 ts lakrisgranulat (kan sløyfes)
    50 g mandelflak/ -spon 

Lag deigen etter oppskrift og la den heve ca 25 min. Lag lakris- og mandelfyll:
Riv mandelmassen fint og bland den med smør, sukker, melis og lakrisgranulat. Lakrisgranulatet kan byttes ut med en spiseskje lakrispulver.

Sett ovnen på 225 °C. Del deigen i to. Kjevle deigen på et melet bord. Kjevle til et rektangel, ca. 45 x 30 cm. Smør på halvparten av lakris- og mandelfyllet. Rull sammen. Skjær rullen i 3-4 cm tykke skiver og sett skivene med skjæreflaten opp i papirformer på en stekeplate. Gjør det samme med den andre halvparten av deigen. La bollene heve i max. 30minutter under et håndkle. Lag toscaglasur:
Bland alle ingrediensene til toscaglasuren i en gryte og rør forsiktig til smøret har smeltet. Lakrisgranulat kan eventuelt byttes ut mot to teskjeer lakrispulver.

Fordel toscarøren på bollene og stek dem i ovnen i ca. 15 minutter. La bollene avkjøles på rist. Bildet under her er ikke av de fineste, men siden de gikk ned på høykant, var det denne som var til overs da bildet skulle tas...

Ingen kommentarer: