lørdag 16. desember 2017

Hjem til jul – og en omvendt adventskalender…


 
Da jeg var ung student, var hjemreisen til jul ett av de årlige høydepunktene. Den elektriske stemningen og kriblende forventningen hos de reisende var til å ta og føle på enten jeg reiste med fly eller tog. Hjemreisen før jul var ofte mer strabasiøs enn ellers i året. Ikke bare var flyplassen eller togstasjonen stappfull av reisende og bagasje, men uforutsigbare værforhold gav titt og ofte forsinkelser. Fly måtte avises eller landingsforholdene på Fornebu (som var hovedstadens flyplass den gang) eller andre steder var for dårlige, og så ballet en liten forsinkelse på seg slik en snøball gjør… Men hjem kom vi oss alltid til sist, selv om bagasjen en og annen gang kom på avveie og så vidt rakk frem til julaften.

Mange mennesker i verden i dag er på flukt nettopp i denne tiden. Deres reise er atskillig mer strabasiøs enn noen av mine hjem til jul-reiser noensinne var. Ikke bare har de uforutsigbare værforhold å tenke på, de mangler kanskje både midler til reisen og til føde underveis. De flykter også fra noe eller noen og må passe seg for å bli oppdaget. Noen mennesker har greid å komme seg i sikkerhet i et annet land og kan ta del i julefeiringen i frihet og med senkede skuldre. Noen er fortsatt underveis og øyner håp om tryggheten et sted der fremme. Noen har et svare strev med å holde seg skjulet mens de er underveis, i frykt for å bli angitt og sendt tilbake til sitt opprinnelsesland. Akkurat nå gjelder dette blant annet 15 Nord-Koreanere som Stefanusalliansens samarbeidspartner kjenner til. De har greid å komme seg over grensen til Kina, men de er ikke trygge der. Kinesiske myndigheter sender nordkoreanere systematisk tilbake dersom de blir oppdaget. Det som venter returnerte nordkoreanere er mange år i fangenskap i en arbeidsleir eller fengsel under umenneskelige forhold. I verste fall henrettelse.

Du og jeg kan hjelpe akkurat disse menneskene ”hjem” til jul. Hjem til trygghet i et tredje land. La det være del av en omvendt julekalender der vi gir gaver fremfor å motta. Stefanusalliansen har en innsamlingsaksjon akkurat nå, som jeg oppfordrer alle til å bidra i. det er mange som trenger vår hjelp, men for disse femten koreanerne står det om livet. Følg lenken under hvis du vil bidra eller vite mer.

Ingen kommentarer: