Første uka i januar er en typisk slunken lommebok-uke for
meg. Jeg har ellers et relativt raust matbudsjett, men akkurat nå går det på
sparebluss. Nød lærer naken kvinne og spinne, heter det. En sannhet jeg har
erfart at det er mye i, for det er i stramme budsjett- tider jeg har lært
knepene som gjør det mulig å spise godt til tross for spareblussbudsjett både i
matveien og ellers. Her er mine vel utprøvde tips som viser at det er fullt
mulig å spise både sunn, god og smakfull mat uten å bruke mye penger.
Noen driver med såkalt dumpdiving. Altså plyndring av
matbutikkenes dumpingcontainere. Det er selvsagt helt gratis, og kanskje for
noen av helt avgjørende betydning for å overleve. Jeg er litt for lat til det.
Men jeg går gjerne noen runder ekstra i butikken for å sjekke tilbud og
nedprisede varer i hyllene. Her om dagen kom jeg over sterkt nedprisede
julevarer på Rema 1000 med god holdbarhetsdato til og med! I tillegg til melk
for en femmer, julepostei og julesalat på hhv 15 og fem kr hver, fikk jeg
middagsmat til fire for femten kroner. To julepølser og julepotetsalat.
Fryseren fylles også jevnlig med råvarer i form av kjøtt
eller fisk fra tilbudsdisken. Fisk får jeg forresten innimellom
helt gratis (og til eldstemanns store fortvilelse) av min far i vår-og
høstsesongen. På den måten unngår jeg å måtte kjøpe dyre råvarer akkurat når
jeg trenger det. Å være prisbevisst handler også om å se på kilopris fremfor
pakkepris. Større pakninger har nesten uten unntak lavere kilopris. Om man har
en liten husholdning, kan det likevel lønne seg å handle store pakninger og
dele dem opp i passe mengder før de legges i fryseren. Eller man kan lage
større porsjoner og fryse ned middager i porsjonspakninger. Ettersom det da
både er kjøtt og fisk i fryseren, trenger jeg ikke handle annet enn basisvarer
og tilbehør akkurat når lommeboka er slunken. Gulrøtter, kålrabi, hodekål, løk
og purre er rimelige grønnsaker som kan brukes til det meste og varieres på
mange ulike vis. Linser er billig og kan erstatte kjøtt og fisk en og annen
gang. Indere lever stort sett på vegetarmat, der linser og andre belgvekster
har en sentral plass.
Til slutt noen menyforslag som utelukkende består av rimelige
råvarer, dog ikke desto mindre smakfulle og næringsrike i massevis. All maten kan selvsagt tilberedes både gluten - og laktosefri.
5 menyforslag:
Pasta og tomatsaus med purre og havregryn
1 løk,
hakket
½ - 1 dl store
havregryn 1 gulrot i små terninger
1 purre i tynne ringer
1 fedd hvitløk
olje
Laurbærblad
1 boks hermetiske tomater el. 3 ss tomatpure
Grønnsakbuljongterning, evt. hønsebuljongterning
¼ - ½ l vann
Basilikum, salt og pepper, en klype sukker
Hakket løk
og havregryn stekes i olje. Tilsett hvitløk, laurbærblad, purre og gulrot. La surre
litt til. Løs opp buljongterning i litt varmt vann. Ha tomat/ tomatpure og
sukker i gryta, og tilsett buljong og vann. La koke 15-20 min. I mellomtiden
kokes pasta etter pakkens anvisning. Smak til pastasausen med salt, pepper og
basilikum. Om du har rester av fløte, kan den tilsettes for å jevne sausen
litt.
Linsesuppe med grønnsaker og bacon.
Oppskrift finner du her: http://www.matoppskrift.no/oppskrift/Fyldig-linsesuppe
Jeg steker noen baconterninger sammen med løken og tilsetter
suppen mot slutten av koketiden. Paprikapulver bruker jeg ikke, krydrer med
timian. Tomater kan sløyfes.
Dhal med
ris og grønnsaker
½ løk
1 dl linser,
gule, grønne eller røde3 ss olje
1 ts gurkemeie (haldi)
1 ts karri
½ l kokende vann
Litt purre el. Gressløk
1 ts salt
Linsene kan
legges i bløt en time før tilberedning, eller bare skylles og la dem renne av. Beregn
noe lengre koketid uten bløtlegging av linsene. Stek hakket løk i olje og
krydder. La linsene steke med noen minutter. Hell over kokende vann og la det
koke drøyt 30 min. visp kraftig av og til. Msaksettes med salt og purre eller gressløk.
Der finnes mange andre oppskrifter, her er en:
http://snakk.klikk.no/Oppskrift/Dhal/12088502
Bakte poteter servert som taco – til 4 pers
Beregn 2
poteter pr voksen. Vask godt og legg på bakepapir. Stek i ovnen ved 200 grader
ca. 1 time. Mens potetene bakes i ovnen, lager du taco-tilbehøret. Til 4 pers
trenger du:
400 g baconskalker/-avskjær
i terninger, stekes og kokes med tacokrydder og litt vann eller
400 g
kjøttdeig tilberedt som vanlig tacotilbehør3 tomater, finskåret
½ agurk
2-3 vårløk finsnittet
Evt. mais
Rømme, yoghurt eller revet ost
Grønnsaklapskaus
Jeg lager den svært enkelt med de grønnsakene jeg har for
hånden, buljongterning og urtekrydder. Kom over oppskriften under her og syns
den ser ut som grei basisoppskrift:Vel bekomme!
2 kommentarer:
Når lommeboken er tynn er det bra med slike middagstips!
Jeg ønsker meg en større fryser slik at vi kan fylle opp med tilbudsvarer.
Håper du fikk laget deg noe godt forrige helg
:)
Hei, Melusine! Det fikk jeg. Det ble bl.a. bakte pooteter á la taco og med div. fyll, som jeg har lagt ut oppskrift på idag. Ha ei god helg! :-)
Legg inn en kommentar