søndag 8. januar 2012

Middagssparetips for slunkne lommebøker…


Første uka i januar er en typisk slunken lommebok-uke for meg. Jeg har ellers et relativt raust matbudsjett, men akkurat nå går det på sparebluss. Nød lærer naken kvinne og spinne, heter det. En sannhet jeg har erfart at det er mye i, for det er i stramme budsjett- tider jeg har lært knepene som gjør det mulig å spise godt til tross for spareblussbudsjett både i matveien og ellers. Her er mine vel utprøvde tips som viser at det er fullt mulig å spise både sunn, god og smakfull mat uten å bruke mye penger.
Noen driver med såkalt dumpdiving. Altså plyndring av matbutikkenes dumpingcontainere. Det er selvsagt helt gratis, og kanskje for noen av helt avgjørende betydning for å overleve. Jeg er litt for lat til det. Men jeg går gjerne noen runder ekstra i butikken for å sjekke tilbud og nedprisede varer i hyllene. Her om dagen kom jeg over sterkt nedprisede julevarer på Rema 1000 med god holdbarhetsdato til og med! I tillegg til melk for en femmer, julepostei og julesalat på hhv 15 og fem kr hver, fikk jeg middagsmat til fire for femten kroner. To julepølser og julepotetsalat.

Fryseren fylles også jevnlig med råvarer i form av kjøtt eller fisk fra tilbudsdisken. Fisk får jeg forresten innimellom helt gratis (og til eldstemanns store fortvilelse) av min far i vår-og høstsesongen. På den måten unngår jeg å måtte kjøpe dyre råvarer akkurat når jeg trenger det. Å være prisbevisst handler også om å se på kilopris fremfor pakkepris. Større pakninger har nesten uten unntak lavere kilopris. Om man har en liten husholdning, kan det likevel lønne seg å handle store pakninger og dele dem opp i passe mengder før de legges i fryseren. Eller man kan lage større porsjoner og fryse ned middager i porsjonspakninger. Ettersom det da både er kjøtt og fisk i fryseren, trenger jeg ikke handle annet enn basisvarer og tilbehør akkurat når lommeboka er slunken. Gulrøtter, kålrabi, hodekål, løk og purre er rimelige grønnsaker som kan brukes til det meste og varieres på mange ulike vis. Linser er billig og kan erstatte kjøtt og fisk en og annen gang. Indere lever stort sett på vegetarmat, der linser og andre belgvekster har en sentral plass.
Til slutt noen menyforslag som utelukkende består av rimelige råvarer, dog ikke desto mindre smakfulle og næringsrike i massevis. All maten kan selvsagt tilberedes både gluten - og laktosefri.

5 menyforslag:

Pasta og tomatsaus med purre og havregryn

1 løk, hakket
½ - 1 dl store havregryn
1 gulrot i små terninger
1 purre i tynne ringer
1 fedd hvitløk
olje
Laurbærblad
1 boks hermetiske tomater el. 3 ss tomatpure
Grønnsakbuljongterning,  evt. hønsebuljongterning
¼ - ½ l vann
Basilikum, salt og pepper, en klype sukker

Hakket løk og havregryn stekes i olje. Tilsett hvitløk, laurbærblad, purre og gulrot. La surre litt til. Løs opp buljongterning i litt varmt vann. Ha tomat/ tomatpure og sukker i gryta, og tilsett buljong og vann. La koke 15-20 min. I mellomtiden kokes pasta etter pakkens anvisning. Smak til pastasausen med salt, pepper og basilikum. Om du har rester av fløte, kan den tilsettes for å jevne sausen litt.


Linsesuppe med grønnsaker og bacon.
Oppskrift finner du her:  http://www.matoppskrift.no/oppskrift/Fyldig-linsesuppe

Jeg steker noen baconterninger sammen med løken og tilsetter suppen mot slutten av koketiden. Paprikapulver bruker jeg ikke, krydrer med timian. Tomater kan sløyfes.


Dhal med ris og grønnsaker
 

½ løk
1 dl linser, gule, grønne eller røde
3 ss olje
1 ts gurkemeie (haldi)
1 ts karri
½ l kokende vann
Litt purre el. Gressløk
1 ts salt


Linsene kan legges i bløt en time før tilberedning, eller bare skylles og la dem renne av. Beregn noe lengre koketid uten bløtlegging av linsene. Stek hakket løk i olje og krydder. La linsene steke med noen minutter. Hell over kokende vann og la det koke drøyt 30 min. visp kraftig av og til. Msaksettes med salt og purre eller gressløk.

Der finnes mange andre oppskrifter, her er en:
http://snakk.klikk.no/Oppskrift/Dhal/12088502



Bakte poteter servert som taco – til 4 pers
Beregn 2 poteter pr voksen. Vask godt og legg på bakepapir. Stek i ovnen ved 200 grader ca. 1 time. Mens potetene bakes i ovnen, lager du taco-tilbehøret. Til 4 pers trenger du:

400 g baconskalker/-avskjær i terninger, stekes og kokes med tacokrydder og litt vann eller
400 g kjøttdeig tilberedt som vanlig tacotilbehør
3 tomater, finskåret
½ agurk
2-3 vårløk finsnittet
Evt. mais
Rømme, yoghurt eller revet ost
 

Grønnsaklapskaus
Jeg lager den svært enkelt med de grønnsakene jeg har for hånden, buljongterning og urtekrydder. Kom over oppskriften under her og syns den ser ut som grei basisoppskrift:


Vel bekomme!



2 kommentarer:

Melusine sa...

Når lommeboken er tynn er det bra med slike middagstips!
Jeg ønsker meg en større fryser slik at vi kan fylle opp med tilbudsvarer.

Håper du fikk laget deg noe godt forrige helg
:)

Mamta sa...

Hei, Melusine! Det fikk jeg. Det ble bl.a. bakte pooteter á la taco og med div. fyll, som jeg har lagt ut oppskrift på idag. Ha ei god helg! :-)