fredag 29. januar 2016

Langt fra oppskrytt…


Lykken er å få telefon hjemmefra en fredag formiddag, med spørsmål om man vil ha 1 kg hysefilet til fiskemat! Ettersom de var delt i 2 x 500 g, lagde jeg to porsjoner med litt ulik smakstilsetning. Begge variantene ble så gode og smakfulle at jeg led valgets kvaler mht hvilken vi skulle servere til middag i dag. Tilslutt endte vi opp med basilikum-varianten. Den ble servert med selvdyrkede kokte poteter og en råkostsalat som du finner oppskrift på under. Det beste av alt er at hele middagen er naturlig glutenfri og kan gjøres ytterligere allergivennlig. Middagen blir laktosefri eller helt melkefri ved å bytte ut melken med den erstatningen du foretrekker. Egget kan sløyfes dersom man ønsker det. Og i råkostsalaten kan eplet sløyfes og mengden gulrøtter reduseres eller fjernes helt for å tilpasse middagen til fruktoseintolerante.
Her er oppskriftene:
Fiskekarbonader med urter

500 g hysefilet
2,5 dl melk (laktosefri, rismelk, soyamelk)
2 ½ ss potetmel
1 lite egg (kan sløyfes)
2 ts salt
Litt pepper
1 -2 ss friske urter (basilikum, persille, timian)
1 ts frisk ingefær
½ løk hakket
1 liten vårløk, hakket

Lime eller sitron presset over ved servering

Fiskekarbonader med asiatisk vri

500 g hysefilet
2,5 dl melk (laktosefri, rismelk, soyamelk)
2 ½ ss potetmel
1 lite egg (kan sløyfes)
2 ts salt
½ dl frisk koriander hakket
¾ grønn eller rød chili (smak til)
½ -1  cm bit frisk ingefær
½ løk hakket
1 liten vårløk hakket

Lime eller sitron til servering


Fiskefilet, grønnsaker og urter kjøres sammen i foodprocessor. Ha i egget , samt litt og litt av melken mens deigen kjøres. Ha i potetmel, salt og krydder. Kjør deigen til den er seig og passe fast.

Varm olje og/ eller (melkefri) margarin i en stekepanne. Sett deigen med spiseskje på pannen, trykk karbonaden litt flat. Stek på litt over middels varme til karbonadene er pent brune på begge sider. Kan fryses i passe porsjoner når de er avkjølt.

Råkostsalat
½ isbergsalat finsnittet
4 gulrøtter, renset og finrevet
½ agurk minus skall, finrevet
1 eple uten skall, finrevet
1 stilk basilikumblader, hakket

Til dressing:
½ lime
1 ss olje
Salt

Fisk og fiskemat er så langt fra oppskrytt. God helg!

fredag 22. januar 2016

Bruk og kast – eller kast og bruk?

For noen år siden arbeidet jeg i kirka og var med å arrangere årlig bruktmarked. Mange ville selge eller gi bort brukte ting. Klær og barneutstyr som så bortimot nytt ut. Færre var innom for å handle. En god tradisjon som fokuserte på gjenbruk. Til beste for miljøet og for privat økonomi. Noen ganger opplevde vi stor pågang av folk på jakt etter brukt og billig utstyr til barn som allerede er i hus og barn de venter. Andre ganger uteble kjøperne. Man kan spørre seg hva grunnen er. Er vi i ferd med å bli så materialistiske at bare nytt duger? Selv til babyer og småbarn som raskt vokser fra klærne sine…

Jevnlig besøker jeg bruktbutikkene til NMS, Røde Kors og Fretex her i byen. Ikke fordi jeg ikke kan unne meg noe nytt enten til garderoben eller hjemmet. Men jeg ønsker å se om der finnes brukte alternativer og på den måten spare miljøet for nok et bruk-og-kast-prosjekt. Butikkene har alltid mange besøkende, og varebeholdningen sirkulerer synlig. Gjenbruk er på moten. Til tross for at kjøpesentrene har salg omtrent året rundt. Likevel kan det synes som en dråpe i havet når man samtidig finner sekker med brukbare gjenstander på miljøtorget. Brukt og kastet. Ubrukt – og likevel kastet. Vi vet at det både i Asia, Afrika og Latin-Amerika finnes mennesker som lever av – og kanskje bare så vidt berger livet – ved å resirkulere andres søppel. Søppelbergene her til lands ville vært en gullgruve for disse.

Gjennom det siste året har jeg gjenoppdaget symaskinens fortreffelighet. Det begynte med reparasjon av barnas klær og noen sømoppdrag av kostymer for ballettstudioet hvor mine døtre har danset en årrekke. Oppgavene var til dels utfordrende, og jeg oppdaget at fordums teknikker og ferdigheter fremdeles satt. Etter fullført oppdrag hadde jeg ikke lyst til å pakke bort symaskinen. Med skapene fulle av klær som enten var blitt for store eller umoderne, var det bare å sette i gang produksjonen. I løpet av året har det blitt et tosifret antall plagg og gjenstander. Inspirasjon henter jeg fra andre blogger, fra Stoff&stil og bøker om redesign. Her på bloggen kommer jeg til å vise noe av det jeg har sydd. Håpet er å inspirere til å reparere fremfor å kaste, sy selv eller handle redesign av meg eller andre som driver med dette.

Jula er så vidt ute av huset, og derfor tillater jeg meg å presentere julerelaterte produkter i første omgang. I jakten på juleinspirasjon, kom jeg på Instagram over #thatchristmasstockinggirl som lager julestrømper til kjæledyr. Det syns jeg var så kult at det ble julestrømper i julegaver til noen av kattene i storfamilien. Om det ikke er akkurat redesign, så er de i alle fall produsert av restestoffer. Og det beste av alt – de gjorde stor lykke hos både to – og firbeinte mottakere!




onsdag 13. januar 2016

En munnfull lykke…


Selv om jeg prinsipielt er imot nyttårsforsett, har jeg likevel satt meg som mål for 2016 å tredoble bloggfrekvensen. Ikke spesielt ambisiøst, men jeg har lært at det er viktig å sette seg oppnåelige mål, - og dette er jo et godt eksempel. 

Jeg innleder det nye året med glutenfri matinspirasjon ispedd en dæsj meninger om mangt. Det sies at man kan spise seg frisk. Jeg våger påstanden at man kan spise seg lykkelig. Nå på nyåret er medieverden ensidig fokusert på tips til en sunnere og lettere hverdag. Mer trening, mindre fett, er mantraet. Fitnessbloggerne fallbyr sine tips og oppskrifter på sunne ”kaker”. Selv kan jeg ikke fri meg fra å synes litt synd på dem som nøyer seg med disse dårlige kakekopiene.  Den slags smaksopplevelser gjør meg direkte deprimert. Skal jeg først kose meg, må det smake skikkelig godt. God mat og gode smaksopplevelser er en kilde til hverdagslykke jeg ikke vil være foruten. Selv om jeg har både cøliaki og laktoseintoleranse, beviser jeg hver eneste dag at det er fullt mulig. Så får jeg heller spise litt mindre eller bevege meg litt mer for at det ikke skal legge seg omkring midjen. 

Her serverer jeg derfor oppskrifter på noen skikkelige deilige muffins. Kakene og frostingen kan gjøres både glutenfri og melkefri, og kremen kan gjøres sukkerfri, dersom man ønsker. Kakene, derimot, vil ikke bli særlig luftige om sukker byttes med sukrin eller annen sukkererstatning, så jeg anbefaler å bruke vanlig sukker, evt. brunt sukker hvis du tåler det.

I det siste har jeg eksperimentert litt på bakefronten. Dels fordi jeg liker å lage min egen vri på oppskrifter, dels fordi jeg har et lager med utgått-på-dato-varer som bør brukes. I går lagde jeg derfor Oreomuffins ved å benytte en enkel sjokolademuffinsoppskrift jeg har funnet i et hefte fra Toro og pynte med en egenkomponert ostekremfrosting. De falt virkelig i smak hos eldstemann! 

Siden det ble litt frosting til overs og jeg ikke liker å kaste mat, bestemte jeg meg for å teste noe helt nytt i dag. Igjen brukte jeg sjokolademuffinsoppskriften som base og tilsatte hakket eksklusiv ”Lakris D fra Johan Bülow” som har blitt stående i skapet. For de uinnvidde er ”Lakris D” mandler overtrukket med glutenfri lakrissjokolade. Jeg har alltid elsket lakris, men da jeg fikk cøliakidiagnosen, var lakris noe av det jeg måtte forsake til fordel for den glutenfri dietten. Etter hvert kom glutenfri lakris fra Johan Bülow på markedet, og jeg har siden vært totalavhengig! Dagens muffins kombinerer tre ting jeg elsker, nemlig lakris, sjokolade og ostekrem. Her er oppskriftene:



Oreomuffins  (18-20 stk små)

2 egg
2 dl sucker
3 dl glutenfri kakemiks
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
3 ss kakao
1 dl laktosefri fløte/ - melk  /melkefri væske
50 g smeltet smør/ melkefri margarin
Evt. 50 g hakket mørk sjokolade (kan utelates)


Sett ovnen på 220 ¤ C. Smelt margarin. Hvis du ønsker ekstra saftige og mørke muffins, kan du smelte sjokoladen i smøret. Smør muffinsformer. Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland i det tørre vekselvis med væsken. Ha til slutt i smeltet smør. Hvis du Hell røren i de smurte formene. Stek 10-15 min. avkjøles godt på rist før de pyntes med å sprøyte på ostesmørkrem og evt. sukkerperler. Hvis du lager store muffins, kan du også dele muffinsene og ha et lag smørekrem inni før de toppes. Kakene kan lages melkefri ved å kun bruke melkefri produkter (inkl. sjokoladen).



Ostekremfrosting 

150 g mykt smør el. melkefri margarin
Ca 300 g melis
½ ts vaniljesukker
2 ss laktosefri melk/ rismelk/ vann
50 g laktosefri Philadelphia smøreost eller melkefri smøreost (Tofutti)

Til smørkrem er et det kun smør eller fet margarin (ikke light) som duger. Smør og melis piskes hvitt og luftig. Ha i vaniljesukker og litt melk/væske om gangen. Når kremen er luftig og lett, tilsettes smøreost, litt av gangen. Viktig å røre kremen luftig mellom hver gang du tilsetter smøreost. Kremen kan lages sukkerfri ved å erstatte melis med sukrinmelis. 



Sjokolakriscookiemuffins 
(18 – 20 stk små)

2 egg
2 dl sukker
3 dl glutenfri kakemiks
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
3 ss kakao
1 dl laktosefri melk /evt. juice /kaffe
50 g smeltet smør/ melkefri margarin
To never ”Lakris D”, hakkes


Sett ovnen på 220 ¤ C. Smelt margarin. Smør muffinsformer. Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland i det tørre vekselvis med væsken. Ha i smeltet smør og deretter litt av den hakkede lakrisjokoladen. Hell røren i de smurte formene og strø resten av lakrisen over. Stek 10-15 min. Avkjøles godt på rist før de evt. pyntes med å sprøyte på frosting og sukkerperler. Disse er også gode uten topping, men jeg må medgi at den luftige ostesmørkremen virkelig går godt sammen med smaken av lakris.