onsdag 13. januar 2016

En munnfull lykke…


Selv om jeg prinsipielt er imot nyttårsforsett, har jeg likevel satt meg som mål for 2016 å tredoble bloggfrekvensen. Ikke spesielt ambisiøst, men jeg har lært at det er viktig å sette seg oppnåelige mål, - og dette er jo et godt eksempel. 

Jeg innleder det nye året med glutenfri matinspirasjon ispedd en dæsj meninger om mangt. Det sies at man kan spise seg frisk. Jeg våger påstanden at man kan spise seg lykkelig. Nå på nyåret er medieverden ensidig fokusert på tips til en sunnere og lettere hverdag. Mer trening, mindre fett, er mantraet. Fitnessbloggerne fallbyr sine tips og oppskrifter på sunne ”kaker”. Selv kan jeg ikke fri meg fra å synes litt synd på dem som nøyer seg med disse dårlige kakekopiene.  Den slags smaksopplevelser gjør meg direkte deprimert. Skal jeg først kose meg, må det smake skikkelig godt. God mat og gode smaksopplevelser er en kilde til hverdagslykke jeg ikke vil være foruten. Selv om jeg har både cøliaki og laktoseintoleranse, beviser jeg hver eneste dag at det er fullt mulig. Så får jeg heller spise litt mindre eller bevege meg litt mer for at det ikke skal legge seg omkring midjen. 

Her serverer jeg derfor oppskrifter på noen skikkelige deilige muffins. Kakene og frostingen kan gjøres både glutenfri og melkefri, og kremen kan gjøres sukkerfri, dersom man ønsker. Kakene, derimot, vil ikke bli særlig luftige om sukker byttes med sukrin eller annen sukkererstatning, så jeg anbefaler å bruke vanlig sukker, evt. brunt sukker hvis du tåler det.

I det siste har jeg eksperimentert litt på bakefronten. Dels fordi jeg liker å lage min egen vri på oppskrifter, dels fordi jeg har et lager med utgått-på-dato-varer som bør brukes. I går lagde jeg derfor Oreomuffins ved å benytte en enkel sjokolademuffinsoppskrift jeg har funnet i et hefte fra Toro og pynte med en egenkomponert ostekremfrosting. De falt virkelig i smak hos eldstemann! 

Siden det ble litt frosting til overs og jeg ikke liker å kaste mat, bestemte jeg meg for å teste noe helt nytt i dag. Igjen brukte jeg sjokolademuffinsoppskriften som base og tilsatte hakket eksklusiv ”Lakris D fra Johan Bülow” som har blitt stående i skapet. For de uinnvidde er ”Lakris D” mandler overtrukket med glutenfri lakrissjokolade. Jeg har alltid elsket lakris, men da jeg fikk cøliakidiagnosen, var lakris noe av det jeg måtte forsake til fordel for den glutenfri dietten. Etter hvert kom glutenfri lakris fra Johan Bülow på markedet, og jeg har siden vært totalavhengig! Dagens muffins kombinerer tre ting jeg elsker, nemlig lakris, sjokolade og ostekrem. Her er oppskriftene:



Oreomuffins  (18-20 stk små)

2 egg
2 dl sucker
3 dl glutenfri kakemiks
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
3 ss kakao
1 dl laktosefri fløte/ - melk  /melkefri væske
50 g smeltet smør/ melkefri margarin
Evt. 50 g hakket mørk sjokolade (kan utelates)


Sett ovnen på 220 ¤ C. Smelt margarin. Hvis du ønsker ekstra saftige og mørke muffins, kan du smelte sjokoladen i smøret. Smør muffinsformer. Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland i det tørre vekselvis med væsken. Ha til slutt i smeltet smør. Hvis du Hell røren i de smurte formene. Stek 10-15 min. avkjøles godt på rist før de pyntes med å sprøyte på ostesmørkrem og evt. sukkerperler. Hvis du lager store muffins, kan du også dele muffinsene og ha et lag smørekrem inni før de toppes. Kakene kan lages melkefri ved å kun bruke melkefri produkter (inkl. sjokoladen).



Ostekremfrosting 

150 g mykt smør el. melkefri margarin
Ca 300 g melis
½ ts vaniljesukker
2 ss laktosefri melk/ rismelk/ vann
50 g laktosefri Philadelphia smøreost eller melkefri smøreost (Tofutti)

Til smørkrem er et det kun smør eller fet margarin (ikke light) som duger. Smør og melis piskes hvitt og luftig. Ha i vaniljesukker og litt melk/væske om gangen. Når kremen er luftig og lett, tilsettes smøreost, litt av gangen. Viktig å røre kremen luftig mellom hver gang du tilsetter smøreost. Kremen kan lages sukkerfri ved å erstatte melis med sukrinmelis. 



Sjokolakriscookiemuffins 
(18 – 20 stk små)

2 egg
2 dl sukker
3 dl glutenfri kakemiks
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
3 ss kakao
1 dl laktosefri melk /evt. juice /kaffe
50 g smeltet smør/ melkefri margarin
To never ”Lakris D”, hakkes


Sett ovnen på 220 ¤ C. Smelt margarin. Smør muffinsformer. Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland i det tørre vekselvis med væsken. Ha i smeltet smør og deretter litt av den hakkede lakrisjokoladen. Hell røren i de smurte formene og strø resten av lakrisen over. Stek 10-15 min. Avkjøles godt på rist før de evt. pyntes med å sprøyte på frosting og sukkerperler. Disse er også gode uten topping, men jeg må medgi at den luftige ostesmørkremen virkelig går godt sammen med smaken av lakris.  

2 kommentarer:

magnhild sa...

Så flott Toril, jeg prøver å orientere meg i jungelen av gluten-og laktosefrie produkter,det er ikke lett. Dine kaker så veldig gode ut☺

Mamta sa...

Hei, Magnhild! Så fint å være til inspirasjon. Jeg har lang fartstid på dette området og mange gode oppskrifter som jeg gjerne deler. Noe ligger ute fra før, men det kommer mer etterhvert. Anbefaler deg å melde deg på NCF sine bakekurs, har ikke følt behov for det selv, men vet at mange har god nytte av det. Lykke til!