onsdag 3. august 2016

Frokostfavoritter


Frokostpannekaker...

Som cøliaker er det lett å bli lei brødmaten. Selv om ferskt glutenfritt brød smaker godt, blir det fort tørt og dermed kjedelig i lengden. Selvsagt finnes det mange alternativer. Flere av de glutenfri frokostblandingene man får kjøpt er både gode på smak og inneholder rikelig med fiber. Likevel har jeg fire andre favoritter som serveres ferske og som jeg vil dele med mine lesere. Alle rettene er glutenfri. De kan også lages helt melkefri ved å sløyfe melkeproduktene eller bruke soya-/ rismelk/ melkefri youghurt.


Bananpannekaker

Pannekaker til frokost er en smule luksus som man kan unne seg en gang i blant. Denne varianten er sunn og næringsrik i tillegg. Pannekakene kan spise som de er, men jeg syns de smaker aller best med litt bringebærsyltetøy. Denne oppskriften holder til 6 små pannekaker og er passe frokost for to. evt. kan du gjemme noen pannekaker til lunsj og varme de 20 sek i microen før de serveres.

1 moden banan
1 egg
2 dl melk/ laktosefri melk/ rismelk
2 dl knuste havregryn og el. glutenfri melmix
Evt. 1 krm salt
Smør/ melkefri margarin til steking

Mos bananen. Pisk sammen egg og melk. Rør inn knuste havregryn/ melblanding til det blir en jevn røre. Rør til slutt inn most banan og litt salt. La røra svelle ca en halv time før du steker små pannekaker. Dersom du bruker nonstick-panne, er det veldig små mengder smør som trengs til stekingen. Serveres varme med syltetøy eller annet ønskeet tilbehør.

Hverdagsfavoritten havregrøt!
Havregrøt

Min hverdagsfavoritt! En klassiker som kan varieres på mange måter. For eksempel med kald melk over, samt strøsukker og kanel, eller tilsett en neve rosiner eller en spiseskje honning eller bringebærsyltetøy. Vil du ha grøten sukkerfri, kan sukrin eller sukrinmelis benyttes. Her er oppskrift til en person:

50 g glutenfri havregryn
2,5 – 3 dl vann – eller melk/ laktosefri melk/ rismelk
1 krm salt
Evt. smørklatt til servering

Kok opp havregryn og væske. Skru ned varmen og la grøten koke 5 – 8 min., til passe tykkelse. Kan avkjøles litt før servering.


Frokostscones.
Scones

Denne uka lagde jeg for første gang glutenfri scones. Fant en oppskrift på Semper sine hjemmesider. Den fungerte greit. Ved bruk av semper melmix, ble ikke sconesene særlig luftige, og jeg er usikke r på om de skal være luftige. Men de fungerte utmerket som lettvint frokostbrød servert lunkne med ost, skinke eller syltetøy og er ferdige på 45 minutter. De fungerer også bra som tilbehør til for eksempel fiskesuppe. Porsjonen holder til en leiv = 4 scones. Det holder til frokost for to, evt. til tre brødmåltider for min del.

2 ¼ dl grov/ fin glutenfri melblanding
1 dl melk/ laktosefri/ rismelk
25 g smør/ melkefri margarin
1 ts bakepulver
1 krm salt

Sett ovnen på 250 ¤C. Bland de tørre ingrediensene. Smuldre smør/ margarin i melblandingen. Tilsett melken og elt deigen jevn. Rull den til en ball og klapp den flat. Legg på bakepapir og skjær et kryss i leiven. Stek i varm ovn ca 15 min. avkjøles før servering.


Eksotisk frokost med quinoa.

Quinoagrøt


Quinoa er en kornsort som opprinnelig kommer fra Sør-Amerika. For cøliakere er det et godt naturlig glutenfritt tilskudd til kosten. Inntil nylig har den blitt importert derfra, men de siste årene har flere norske bønder begynt å eksperimentere med dyrking av quinoa. Den kan brukes i brød, til salater og som grøt til frokost eller kvelds. Servert som grøt, smaker den best relativt godt avkjølt og med tilbehør som for eksempel banan, rosiner, mandler eller nøtter og en skje vaniljekesam eller – youghurt. 

NB! Før koking må quinoafrøene skylles godt i varmt vann. Skyll til skyllevannet ikke er grumsete, bruk evt. en ren bolle under silen slik at du kan følge med på dette.

Til 1 porsjon grøt trenger du:

½ dl (45 g) quinoa
Ca. 1 dl kokende vann
Evt. en liten skvett melk
En klype salt

Skyll frøene godt i varmt vann. Ha frøene i en kasserolle og hell over kokende vann. Kok ca 15 min. Avkjøl ca. 15 min. og server med ønsket tilbehør.

God frokost!  Ingen kommentarer: