torsdag 29. august 2019

Pust


Feiringen av pinsedag i kirkeåret er for lengst tilbakelagt. Men etter den første pinsedagen hvor disiplene mottok Den Hellige Ånd (DHÅ), har vi jo i grunnen alltid pinsetid. Derfor er et blogginnlegg om pinse og DHÅ høyst aktuelt også nå.

Da pappa i fjor vinter lå på dødsleiet, lyttet jeg mye til orgelverker av blant andre Bach og Mozart og fant stor trøst i musikken. Tonene som strømmet ut av dronningen over alle instrumenter var som en elv jeg kunne begrave tårene i. Noen av verkene tonesatte den brottsjø av følelser og dramatikk som alvorlig ulykke og brå død bringer. Mykheten i melodiene var som salve til verkende sår. Musikken finner veien helt innerst i hjertet. 

Slik er det også med DHÅ. Pinsevenner snakker om «salvelse» i DHÅ. I den grad vi i lutherske kirker snakker om DHÅ brukes termer som å «bli fylt» av ånden. Jeg tror jeg foretrekker pinsevennenes «salvelse». Det ser jeg for meg som en renselse eller helhetlig helbredelse. Se, jeg skaper noe nytt! sier Gud gjennom profeten Jesaja.

En tidligere Madagaskar – misjonær som deltok i pinsedagens gudstjeneste i min lokale kirke satte ord på noe jeg selv har erfart. En spesiell hendelse i livet hennes hadde medført sorg og utmattelse som gjorde at hun ikke orket å lese noe annet enn Bibelen. Men denne bibellesningen ble en renselsesprosess som helbredet følelseslivet. Ordet er levende, sier Bibelen. Ordet i seg selv virket helbredende i hennes liv. 

Det hebraiske ordet for Ånd er det samme som vind og pust. Pust er jo det som gir liv. I en ulykke kan pusten fra ett menneske bringe liv til et annet. Jeg har ivrig fulgt med på «Nytt liv i East end» som skildrer jordmødres liv i London på 60-tallet. Mang en gang har jeg blitt rørt til tårer når de bokstavelig talt har pustet liv i nyfødte som ikke har greid å puste selv med det samme. Den Hellige Ånd er denne pusten som bringer liv i vårt indre når vi ikke greier å puste selv. 
Jeg har ofte brukt salme 23 i Salmenes bok i Bibelen som bønn. Nylig kom jeg over en epistel om en av strofene i salmen: «Du salver mitt hode med olje, mitt beger flyter over.» Strofen har jeg instinktivt forbundet med DHÅ. Nå ser jeg hvordan salmisten David i denne strofen har tegnet et perfekt bilde av hvordan Ånden virker. Du kan lese alt selv her First Baptist Thomaston(scroll til 11/3-19). Teksten jeg refererer fra er for øvrig hentet fra Phillip Kellers bok «A Shepherd Looks at Psalms 23». Her omformulert av meg: 
Beitende sauer kan komme til å vikle hodet fast i torner og kratt og faktisk ende i døden når de prøver å komme løs. I tillegg finnes plagsomme små fluer som legger egg i neseborene deres. Ettersom eggene blir til larver, får det sauene til å stange hodet mot stein, i verste fall stanger de seg i hjel. Ørene og øynene deres er også utsatt for plagsomme insekter. Hyrden salver derfor hele sauens hode med olje. Oljen danner en barriere som beskyttelse mot plagene. 

Som mennesker kan vi tidvis plages av tungsinn og vikle oss inn i tornekratt av tanker som holder oss fanget. Kanskje invaderes vi av bekymringstanker som ikke gir oss fred. Så stanger vi hodet mot en usynlig mur i håp om å stanse dem og finne fred. 

Slik sauene tar imot hyrdens omsorg når han heller olje over dem til beskyttelse mot tornekratt og plagsomme insekter, har vi som kristne mottatt DHÅ. Den er et beskyttende skjold mot bekymringer og ufred. Den kan løfte oss ut av tungsinn og tornekratt av tanker som holder oss fanget. Har du noen gang bedt Gud om å salve hodet ditt med olje?

I forrige bloggpost «Ut av komfortsonen»  nevnte jeg at vi er så heldige å ha en mentor og støttekontakt som kritsne. Det er DHÅ som er hos oss i Jesu sted. Slik Jesus tok barna på fanget og snakket med dem og trøstet den. Slik omslutter DHÅ oss med kjærlighet og omsorg. Han går sammen med oss og viser oss vei gjennom Ordet. Han beskytter oss ved å salve hodet vårt med olje.

Jeg lytter fortsatt til orgelmusikk, helst live og er ofte å finne i benkeradene i domkirka når det er «Orgel på lørdag». Orgelmusikken har blitt en del av min salvelse. 

Til slutt vil jeg dele en nydelig sang om nettopp DHÅ fra et egyptisk lovsangsteam. Den er på arabisk, men oversettelse finnes ved å klikke på «mer» nederst til høyre ved videoen:


lørdag 17. august 2019

Ut av komfortsonen...

Saltdalskutteren Sjøliv med venner til kai.

Etter en nydelig sensommer her nord med lite regn og temperaturer over 15 + hver dag, blir man for bortskjemt. Solskinn, blå himmel og behagelige temperaturer nærmest dytter deg ut døra og på tur. Når himmelen er grå og skyene skjuler alle de fine fjelltoppene og det attpåtil øser ned, da er dørstokkmila lang. Vanligvis. Nå har jeg imidlertid vært veldig flink de seneste ukene å komme meg ut i alle fall en liten halvtimes tur hver dag. For to dager siden våknet jeg med hauverk og skjønte hvorfor da jeg så ut på været. I første omgang la jeg derfor turen på hylla...

Finvær motiverer ikke for bakst. Så det har det blitt lite av i sommer. Derimot var denne dagen en perfekt bakedag. Det ble ferskt brød til lunsj og prøvesmaking av en munnfull sjokolademuffins som skulle være til ettermiddagskaffen. 

Tanken på tur slapp likevel ikke. Jeg argumenterte for og imot (inni meg) og var på nippet til å gi opp. Men så hørte jeg glade barnestemmer utenfor. Nedover gangveien som går forbi huset hoppet og spratt ei lita jente med håret flagrende etter seg. Tett bak kom pappaen småløpende med barnevogn foran seg. Pappaen gikk uten hette og så ut til å trives der han gikk. Det lyse flagrende håret til jenta så knusktørt ut. Kanskje været ikke var så ille likevel? I alle fall ikke nå... Jeg tok sjansen på en tur ut. God kledt med nye goretexsko, vannavstøtende bukse og jakke med fleecegenser under ble ikke turen så verst. Vinden var mild, og de få regndråpene som kom, var bare forfriskende. Jeg kjempet meg ut av komfortsonen under mottoet «Gøy å gå ute». 

I sommer har jeg – bokstavelig talt – gått langt utenfor komfortsonen. Jeg var så heldig å bli invitert med på et lite cruise langs Helgelandskysten med saltdalskutteren Sjøliv sammen med min bror. Komforten på ei gammel fiskeskøyte er begrenset, selv om denne er totalrenovert og tidsmessig oppgradert. Med mine helsemessige utfordringer valgte jeg likevel å takk ja, i forvissning om at det fantes retrettmuligheter underveis. Imidlertid fikk jeg med meg hele turen fra Bodø til Trondheim med mange vakre naturopplevelser, et hav av vakre båter og flotte møter med mennesker underveis. 

Jeg skal ikke belemre leseren med detaljer, men ett eksempel må jeg tillate meg. Om morgenen er jeg alltid støl og stiv i muskulatur og ledd når jeg våkner. Så støl at jeg knapt er gangfør. Når man da må kravle seg ut av køya (som for øvrig va både romslig og behagelig), for deretter å kle på seg ulltøy og uteklær, for så å klatre 4-5 trinn i leider for å komme seg på toalettet, kan man undre seg om det er gjennomførbart. Men det som ikke knekker en, styrker, sies det. Det fikk jeg erfare. Jeg kunne ikke reist på ukesvis på denne måten, men den knappe uka jeg fikk være ombord, var berikende og styrkende på så mange måter.

Etterpå har jeg tenkt på det å leve som kristen på mange måter er å gå ut av komfortsonen. Da Jesus kalte disiplene ba han dem om å forlate alt og alle, ta sitt kors opp og følge ham. Livet som Jesus – etterfølger var neppe særlig komfortabelt. De vandret rundt i Israel til fots, fra sted til sted. 

Å være Jesus – etterfølger i dag preges ikke av den samme mangelen på fysisk komfort. Men kallet til å forlate alt og alle for å følge Ham er det samme. Det betyr ikke at vi alle skal opptre uansvarlig og forlate hus og hjem. Derimot betyr det at intet i livet vårt må ta fokuset fra forholdet til Jesus. 

Det kan være en daglig kamp å ta sitt kors opp og sette Gud foran alt annet i livet. Gleder, bekymringer og sorger som gjelder mennesker og materielle goder tar veldig lett fokuset. Jeg har ingen trylleformel å dele. Men jeg tror det handler om vilje. Det handler om å bestemme seg for å ta det første skrittet. Slik jeg bestemte meg for å reise på båttur med de utfordringene det innebar. Slik jeg bestemte meg for å kle på meg og ta det første skrittet ut av døren selv om det regnet. 

Disiplene vandret i flokk. Vi har også hverandre å støtte oss til. En «turvenn» er uvurderlig på alle måter. Som kristne er vi faktisk også så heldige å ha vår egen mentor og støttekontakt som kan motivere oss både til å ta det første skrittet og til å fortsette vandringen når føttene kjennes som bly. Det skal jeg skrive mer om i neste bloggpost. Stay tuned, som det heter...