onsdag 14. august 2013

Fin fasade.


Hyacinth Bouquet i serien Keeping up appearances er noe overdrevent opptatt av fasaden, til underholdning for oss TV-seerne. Likevel er den godeste Hyacinth inne på noe. Fasaden har, på tross av at man hevder det er det indre som teller, en viss betydning.  Vårt utseende og vår fremtreden former førsteinntrykket, enten vi liker det eller ei. Residensens fasade, enten det nå dreier seg om villa eller krypinn, er vårt ansikt utad og forteller verden noe om hvem vi er. Selv bor jeg svært sentralt. Rett ved gamle Fv 17 med tilhørende gang – og sykkelvei. Daglig tas fasaden i øyensyn av utallige bilister, samt fotgjengere og syklister.
Herren i huset har nok vært en smule mer opptatt av fasaden enn fruen i huset. Selv om fruen stadig haler innpå. Herren har nemlig målrettet arbeidet med å fikse fasaden siden snøen forsvant og telen gikk ut av jorda. Først fikk vi et par lass grus dumpet i innkjørselen. I løpet av en dag ble det planert utover – og vips var innkjørselen atter presentabel. Plenen har blitt rensket for mose pg dessuten planert og sådd i. For øvrig blir den jevnlig frisert (av herren i huset) og er således en grønn pryd for øyet både for de residerende og forbipasserende. Videre har et morkent utbyggtak og noen veggbord blitt byttet ut – og selv om de ikke synes så godt for tilfeldig forbipasserende, er de med på å løfte helhetsinntrykket.

De siste par ukene har muren og vinduskarmene på sokkelen fått en reell ansiktsløftning med et par strøk maling. Slett ikke bare for syns skyld, muren formelig drakk maling… I går toppet fruen det hele med å vaske vinduene og skifte gardiner i stue og kjøkken. Noe som langt fra skjer hver uke, men i alle fall oftere enn til annenhver jul. Det er unektelig hyggelig å kunne betrakte verden utenfor uten gjennom et slør av støv og fettede fingermerker fra unger som har slått ihjel noen kjedelige sekunder ved vinduet. Speilene i huset, og dem er det mange og store av, ble også pusset. Blanke speil og vinduer løfter helhetsinntrykket selv om det tilfeldigvis skulle ligge en og annen sokk og slenge på gulvet. Fruen kunne dermed benyttet dagen i dag til å hvile på sine laurbær. Kanskje med en god bok på terrassen? Været innbyr for en gangs skyld til det. Eller kanskje en bytur og venninnedate på kafé. Mulighetene er mange. Uansett ønskes en strålende dag til alle – enten man velger fokus på fasaden eller andre og dypere ting!

Ingen kommentarer: