torsdag 22. desember 2016

To dager til jul – en aldri så liten innrømmelse...


om julenissen og sånt…
To dager før jul oser sosiale medier av levende lys og kos. Vi avsondrer oss fra den virkelige verden hvor det finnes rot, krangel, ulykker, ødeleggelse, blod og sårede sinn.  Når vi poster bilder av tente adventslys, passer vi på å klippe bort alt rotet på benken eller bordet hvor lysene er plassert. Vi danderer og pynter på virkeligheten for at bildene fra våre liv skal passe inn i den hyggelige og harmoniske rammen sosiale medier synes å foretrekke. Advent og jul er ensbetydende med hygge, harmoni og lykke. 

For fire år siden øvde koret jeg da sang i, inn et juleoratorium til romjulskonsert. Juleoratorier og julemusikk for øvrig har oftest et litt søtladent preg. Selv juleevangeliet er blitt en søt fortelling med glitrende engler og velfriserte lam i en stall som minner mer om et rom i et herskapelig herberge enn en simpel fjøs. Juleoratoriet vi øvde på har imidlertid (og heldigvis) en sats full av kraft og temperament. Hedningene raser over gudsunderet som englene nettopp har forkynt. – Syng med råskap, forlangte dirigenten. Herlig! tenkte jeg. Endelig kan julebudskapet formidles med all den realismen det faktisk innebærer. Hva er vel romantisk med en fødsel i en stall? De siste ukene med forsøksvis omskrivning av julesanger og protester mot kristent innhold i skolenes juletradisjoner har vel også vist at julebudskapet fortsatt har sprengkraft.

Livet for øvrig kan by oss både råskap og brutalitet – og samtidig fullkommen harmoni og lykke. Den usminkede sannheten finnes rett foran øynene våre om vi velger å se. Velger å lytte. Innenfor fire vegger leves liv vi ikke vet noe om. Fire vegger kan romme fullkommen lykke. Fire vegger kan verne lykken mot råskap, kaos og krig utenfor. Vegger kan sågar skjule svik og sorger. Enten vegger eller landegrenser er det som skjuler ondskap og maktmisbruk, kan vi glimtvis få innblikk i den usminkede sannheten.  Landegrensene eller de fire veggene kan avgjøre en livsskjebne forbundet med katastrofe eller fremtidshåp. 

Livet stopper ikke opp selv om julen nærmer seg. Sykdom settes ikke på pause bare fordi det er jul. Noen har kanskje nettopp fått en alvorlig eller livstruende diagnose. Fanger benådes ikke selv om det snart er jul og må feire høytiden i fengsel. Forfulgte kristne i veldig mange land i den store verden forhindres fra å feire jul i fellesskap med menigheten. Noen får ikke engang feire jul i sitt eget hjem fordi hjemmet overvåkes og alle bevegelser kontrolleres. Selv om våpenhvile forsøksvis benyttes i pågående kriger under julehøytiden, lever mange i krigssoner selv når det er jul. Andre har vært heldige og unnsluppet krigen, men tilbringer julen på flukt.
Midt i alt dette ble Gud menneske og bosatte seg. Som nyfødt ble han jo faktisk flyktning sammen med sin mor Maria og Josef. 

Den hellige Nicholas som i store deler av verden regnes som forløperen til Santa Claus, var biskop i Myra, en liten by vest for Antalya, i det fjerde århundre. Han var kjent for sin gavmildhet, især mot barn og fattige. En kuriositet er det å oppdage at Santa Claus – eller julenissen som vi kaller ham – har sin opprinnelse langt unna Nordpolen og tvert imot holdt til i ett av disse urolige områdene i verden, dagens Tyrkia. Et land som nå er 99 % muslimsk, men som var ett av landområdene som huset de første kristne menighetene. 

Julenissen og julegavene har på mange måter i vår materialistisk sentrerte verden avsporet en smule. Men Santa Claus har fortsatt essensen av julens vesen i seg. Gavene han delte ut til barn og fattige var kjærlighet i praksis. De symboliserer Guds evige kjærlighet til menneskene. Guds frelsesgave til oss. Nettopp nå, i en verden som preges av uro, destruktivitet og ondskap, er julenissen og julegavene viktige symboler. Et symbol og en handling som gir håp til de som har mistet håpet. Som opprettholder omtanken for hverandre og troen på det gode. Troen på at det gode skal seire. 

Så, selv om jeg er ganske alene i huset om å tro på julenissen, holdes tradisjonen med julestrømper ved like. For Santa Claus is coming to town…

Ingen kommentarer: