lørdag 7. desember 2013

Julebakst i boks – bokstavelig talt...

Julens må ha – kakesorter for min del er Krumkaker og Goro. Glutenfri julebakst vel og merke.

Med full jobb og tre barn som skal følges opp med skole og fritidsaktiviteter, er desember en av de travleste – om ikke den travleste – måneden i året. Vi er allerede ei uke inn i desember, og det er knapt to og ei halv uke igjen til jul – og her har ikke vært bakt en eneste julekake. Inntil i dag. I morgentimene er dajmiskaken klar for fryseren. Dobbel porsjon i langpanne som kan deles i 4 passelig store biter og serveres hele julen gjennom.
Når mor i huset hadde fått i seg minst tre krus kaffelatte, ble det både krumkaker og goro. Å steke krumkaker er en lek når man er to. En tradisjon vi startet med i fjor. Goro har jeg ikke laget på mange år. Men da ei korvenninne begynte å snakke om å skaffe seg gorojern, fikk jeg litt blod på tann. Det gikk mange år etter at jeg fikk cøliakidiagnosen før jeg orket tanken på å legge i vei med tradisjonell julebakst – uten gluten. Heldigvis finnes det oppskrifter som duger. Goro skal tradisjonelt kjevles ut og skjøres til før den legges i jernet. Det er umulig med glutenfritt mel. Imidlertid har jeg vært heldig å få en lettvintoppskrift av ei eldre dame, som jeg siden har konvertert til en glutenfri lettvintvariant.

Sist, men ikke minst, ble det dajmiskake. Dvs. den ble ferdig allerede kl. 09 imorges. Genial festkake for cøliakere, ettersom den ikke inneholder et gram mel og dermed er naturlig glutenfri. Den funker fint med laktosefri fløte, for oss som også har laktoseintoleranse. Hadde aldri laget dajmiskake før mannen i mitt liv kom inn i livet mitt for drøyt to år siden. Dette er ikke hans eneste, men derimot hans egenhendige bidrag til julebaksten. Vi lager oftest dobbel porsjon og fyller i langpanne. Når kaken er innfrosset, deles den i passende biter som kan tas opp av fryseren ved behov.

Oppskriften på Dajmiskake er hentet herfra. Oppskrift på krumkaker finner du her - og goro her.

Og dermed var årets julebakst i boks!


Glutenfri julebakst i boks - goro og krumkaker!
 

2 kommentarer:

Evy Linda sa...

visste ingenting om glutenfri bakst inntil for noen uker siden. fikk i oppdrag å bake ei glutenfri festkake til lørdagskafeen. da måtte jeg på nett og fant mange linker til hjemmesider, blogger og innlegg om glutenfri bakst samt glutenfri julebakst. tror jeg skal prøv å lag den glutenfrie daimiskaka t jul, har jo laga daimiskake mange ganga , å så lurt å ha i langpanne og del den opp :) ha ei flott førjulstid !! :)

Mamta sa...

Heia, Evy Linda! Ja, heldigvis er det mye bra av oppskrifter å finne på nett. Anbeflaer forøvrig friekaker.no dersom du ikke allerede har oppdaget den. Ønsker deg & dine også ei flott førjulstid ! :)