Knapt noe lokker frem velvære og nytelse som å tilberede
masala. For de uinnvidde er masala den indiske betegnelsen på en
krydderblanding. Garam masala er blant de mest kjente og brukte. Her en dag var
middagsplanene helt i det blå, selv da klokka passerte lunsj. Ikke mer i det
blå enn at jeg visste at skap og skuffer inneholdt råvarer og ingredienser til
opptil flere potensielle middager. Men siden det var så langt på dag, var en
kotelettmiddag utelukket. Hurtigtining av kjøtt prøver jeg å unngå, med
henblikk på å bevare kvaliteten. Linser er ei god erstatning for kjøtt.
Proppfulle av proteiner som de er – og lett å lage noe spennende og smakfullt
ut av når man bare har indiske kokebøker tilgjengelig. Så klokken tolv hadde
jeg bestemt meg for linser til middag. Innholdsfortegnelsen ga meg mange
muligheter, og valget falt på en sydindisk dhal-variant med grønnsaker. I
oppskriften sto det blant annet sambhar masala. En masala jeg ikke har i min
rikholdige krydderbeholdning.
Å stå over ovnen og riste den ene sorten kryddere og linser
etter den andre for deretter å knuse dem sammen i morteren, brer en aromatisk
velduft uten sidestykke i rommet. Hemmeligheten bak indisk matlaging er
tilberedning av en masala. Hvordan den raske
oppvarmingen i tørr panne og påfølgende knusing i morter er nøkkelen til
aromaen. Med en teskje bukkhornkløverfrø i varm panne som ristes langsomt brer
en aromatisk velduft som sender meg rett til Old Delhis gater hvor sola steker
og duftene kappes om å rive i neseborene mine. Dufter som åpner dører. Dørene
inn til en gjemt verden. Til minner fra en dekade siden.
Apropos minner fra en dekade tilbake. Jeg skal få
gjenoppfrisket minnene. Om en drøy måned skal jeg våkne grytidlig på en stor
jumbojet for deretter å trå trinnene ned og ut i Delhis stekende hete. Duften av
sambhar masala og garam masala skal igjen få pirre neseborene mine. Lokke meg
inn på en restaurant som ser ren og ordentlig ut. Dunsten av kumøkk og søppel
skal blande seg med de deilige duftene og ønske meg velkommen ”hjem”! Jeg kan
nesten ikke vente…
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar